15.07.2009

politica la firul ierbii - Adrina Săftoiu

Am citit, în sfârşit, cartea Adrianei Săftoiu- Jurnal de campanie.
Uneori, când citim o carte, suntem acaparaţi în mecanismele ei de lectură. Ceea ce facem de obicei, nu mai facem când citim o carte care, nu doar că te transpune în altă lume, ci, te face să simţi că ai făcut cea mai bună alegere citind-o.
Pe Adriana Săftoiu, o admir ca şi comunicator politic şi strateg politic. Nu mă interesează trecutul, şi nici prezentul culorilor ei politice, mă interesează doar modul în care, doamna Săftoiu, ştie să explice politica ca fenomen, ca resort social, ca mod de acţiune. E printre puţinii...
De la strategii de campanie electorală, (cartea descrie perioada în care A. S. s-a pregătit, şi a candidat la Camera Deputaţilor), până la chestiuni ce ţin de mediul personal/familie- povesteşte care membrii ai familiei o susţin pentru candidatură, şi care sunt mai reticenţi, spune, de asemenea, în carte că de 7 ani amână să aibă al doilea copil-, lectura ne creionează o Adriana Săftoiu, puţin fardată, cu temerile şi speranţele unui candidat ce intră într-o bătălie unde nu există loc de restanţe.
După 1989, politica s-a confundat cu birourile ministeriale, cu agitaţia parlamentară si cu fermentatia presei. În acest context, jurnalul de campanie al Adrianei Sătfoiu aduce un sunet nou: politica la firul ierbii, politica traita în mizeria cotidiana a comunitatilor locale, care, de regula, nu sunt "subiecte", ci "obiecte" politice. Aceste comunităţi, oamenii care le compun, au cu totul alte probleme decât politicienii. Adriana Săftoiu încearcă imposibilul: să facă politica dincolo de ideologii, dincolo de propaganda de partid, dincolo de retorica electorală. Adica să elibereze politica de politică si -încercarea încă si mai îndrazneaţă - sa facă din politică literatură.
Andrei Pleşu

@: în următoarele postări voi reda câteva citate sugestive preluate din carte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu