08.06.2009

europa în alarmă

În ultimele 24 de ore, nu am postat nimic despre alegeri, rezultate şi predicţii, din simplul motiv că se mergea doar pe speculaţii.
Acum, avem rezultate finale în proporţie de 96% (conform BEC- ora 11), şi ştim la nivel naţional cum arată graficul repartizării voturilor. Aşadar:
PSD+PC = 30, 82%
PD-L = 29,75%
PNL = 14,53%
UDMR = 9,o7%
PRM = 8,68%
EBA = 4,22 %
...În Europa îi ducem pe Vadim şi Becali, ce să mai, asta e...
Dacă privim lucrurile la nivelul continentului, aceste alegeri trag un semnal serios de alarmă, din punctul meu de vedere, vis-a-vis de direcţia spre care se îndreaptă vechiul continent. Să le luăm pe rând.
1. Prezenţa la vot - cea mai slabă de la înfiinţarea PE.
Cel mai slab procentaj la vot au avut-o slovenii şi slovacii. România sub 30% prezenţă la urne.
Cauze la modul general? O sumedenie: confuzia, dezamăgirea, abandonul de sine al individului în contextul crizei economice, pierderea oarecum a sprijinului autorităţilor tradiţionale (familia, biserica, ordinea profesional-economică) etc. Sunt foarte multe de spus aici...
2. Ca o consecinţă a cauzelor enumerate mai sus, au ajuns în PE, partide, grupuri şi indivizi de-a dreptul dezorienţaţi, şi fără nici o legătură cu politica europeană. Spre exemplu, caz ce mi-a dat un fior înfricoşător, în Marea Britanie, Partidul Naţionalist Britanic a obţinut două mandate. Ori, acest partid nici nu exista la modul practic pe eşichierul parlamentarismului britanic, neavând reprezentare la nivel naţional.
Liderul partidului a declarat: Consider că acesta este primul pas către eliberarea Marii Britanii de sub dicatura europeană. Stupefiantă declaraţie, într-un vădit spirit neo-nazist.
Foarte multe partide extremiste de dreapta au reuşit să obţină mandate în PE, atât în ţări din vestul continentului, cât şi din est.
Oare aceasta să fie Europa la care au visat De Gaulle, Shuman, Monnet sau Adenauer? Nu prea cred. În mod clar, la nivelul UE, se impune o nouă viziune a ceea ce se vrea a fi Europa, a politicii acesteia şi a modului în care, mai ales acum, îşi va gestiona toate tipurile de crize (economice, militare, sociale etc).
Dacă toţi extemiştii vor face front comun în PE, îmi e teamă de rezultate. Sper să fie suficient de inteligenţi ceilalţi politicieni, încât să îi anihileze, altfel... papagalii cârâie.
Trebuie să mai spunem că grupul conservatorilor europeni (PPE) şi-a menţinut poziţia de lider în PE. Socialiştii.... tot pe locul 2. Sarko e primul în Franţa, Merkel e prima în Germania, Berllusconi e primul în Italia, cu emoţii cei drept.
Noi, românii, mergem în PPE cu parlamentarii PDL, cu EBA (tot PDL -după cum ea însăşi a declarat), şi cu UDMR.
Uite aşa, Mircea Geoană, a ajuns pentru a câta oară, la frustrare!

2 comentarii:

  1. halal oameni trimitem in europa sa ne reprezinte ,vadim ,gigi, una care se identifica cu numarul ei de le masina ! EBA. ASTA ESTE DOAR VINA NOASTRA, ESTE REZULTATUL ABSENTEISMULUI IN MASA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce se ia serban de EBA? Doar e modelul PDL-ului!

    RăspundețiȘtergere